19 Şubat 2014 Çarşamba

Alerjik Nezle ve Tedavisi

Alerjik nezle, başlıca sulu nezle, burun tıkanması, hapşırma, göz, burun, kulak ve boğazın tıkanması gibi belirtiler gösteren bir hastalıktır. Bu hastalık yaşam kalitenizi çok fazla düşürebilmektedir. Hayattan aldığınız zevki azaltan ver her anınızda bir soruna yol açan bir hastalıktır. Alerjik nezlenin insanlarda görülme sıklığı %10’dur. Bu oran %40’lara kadar çıkabilmektedir. Bu hastalık genel olarak her insanın yaşayabileceği bir sorundur. Alerjik nezle, her yaşta görülebilmekle birlikte ergenlik yaşlarında daha sıktır. Genelde 2 yaşından sonra görülmektedir. 2 yaşından küçük bebeklerde görülme sıklığı çok düşüktür.

Alerjik nezlenin pek çok belirtisi vardır. Bunlar arasında peş peşe hapşırma, sulu ve bol nezle, burun kaşıntısı, burun tıkanması, gözde kaşınması, sulanma, kulak, damak, boğaz da kaşıntı, tat ve koku bozukluğu ve burun kanaması gibi belirtileri vardır. Bu belirtilerle karşılaşıyorsanız eğer alerjik nezle olma ihtimaliniz çok yüksektir. Tüm bu belirtiler aynı anda görülmez, bu belirtilerden birisi varsa eğer alerjik nezle olma ihtimaliniz yüksektir. Bu vakaların %80’i 20’li yaşlardan önce başlar. Çocukluk çağlarında erkeklerde çok daha fazla görülür ancak yetişkinliğe geldiğinde herkeste eşit düzeyde görülür.
Alerjik nezlenin oluşumunda genetik çok önemlidir. Ailenizde daha önce alerjik nezle olan birileri varsa, sizin de olmanız muhtemeldir. Ailesinde alerjik diğer egzama, astım, göz alerjisi gibi alerjik hastalıkları olanlarda daha çok görülmektedir. Alerjik nezle erkeklerde çok daha fazla görülen bir hastalıktır. Ayrıca annenin hamilelik döneminde sigara içmesi, mama ile beslenme, ek besinlere erken başlama gibi durumlarda alerjik nezle daha sık görülür. Bunun yanında sigara içmek, keskin kokular, duman, kirli hava, soğukta bu hastalığın tetikleyicileri arasındadır. Alerjik nezle, basit bir burun hastalığı olarak düşünülse de iş ve sosyal hayatınızı etkileyen bir faktördür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder