27 Mart 2014 Perşembe

Çocuk Alerjisine Dikkat

Yaklaşan bahar aylarıyla sebebiyle kendimizi korumamız gereken en önemli hastalıklardan biri kuşkusuz alerji. Yetişkinlere nazaran bünyelerinin zayıf olması nedeniyle alerjiden korumamız gerekenler öncelikle çocuklardır.



Çocuk alerjisi başta genetik, ikincil olarak da çevresel nedenlerle gelişen bir hastalık türüdür. Ailesinde herhangi bir alerjik hastalık bulunan çocukların, çocukluğunda ya da sonraki yaşamlarında alerjik bir hastalığa yakalanma riski göz ardı edilmeyecek kadar fazladır. Örneğin anne veya babada bir alerjik hastalık bulunuyorsa, bu hastalığın çocukta da görülme olasılığı %30, hem anne hem babada bir alerjik hastalık varsa, çocukta görülme olasılığı ise %50 ile %80 arasında değişmektedir. Bununla birlikte çocukta, ailede görülen alerji değil, başta tür bir alerji de görülebilir. Örneğin ailesinde egzama olan bir çocuk, astım hastalığına yakalanabildiği gibi, bunun tam tersi de mümkündür.




Fakat bilmemiz gerekir ki, çocuk alerjisi denildiğinde aklımıza istemsizce getirdiğimiz 0-6 ya da 6-12 yaş aralığı gibi bir sınırlama kesinlikle yanlıştır. Çünkü doğumdan 18 yaşına kadar yaşanan/yaşanacak olan alerjik hastalıklara çocuk alerji uzmanları bakmakta ve alerji testi yine uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Dolayısıyla çocuk alerjisi deyip es geçmemek ve zaman kaybetmeden alerji testi yaptırmak faydanıza olacaktır. Zira alerjik hastalıkların tedavisi, sanıldığı kadar kısa süreli olmayıp, aksine yıllarca sürebilmektedir. Bu sebeple de alerji testi hem erken ve doğru teşhis, hem de tedavi açısından hayati önem taşımaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder